Ajankohtaista

Sisältötyyppi
24.4.2020 15.27

Ohessa hieman pohdintaa millaisena näen 2020-luvun sote-tietojärjestelmäkokonaisuuden.

 

Laaja perustoiminnallisuus

14.4.2020 09.39

Kirjoitin edellisessä blogikirjoituksessani, miksi APTJ:n, eli asiakas- ja potilastietojärjestelmän ratkaiseva tekijä on käytettävyys. Vanhat tietojärjestelmät ovat vuosien varrella saaneet välttäviä arvosanoja käytettävyydestä. Myös uusia on kritisoitu samasta asiasta. Käytettävyyttä on määritelty monin tavoin. Tässä on kuvana yksi käsitepuu aiheesta.

9.4.2020 08.14

Avaan tässä ensimmäisessä osassa, miksi käytettävyys on avainasia ja mikä on tilanne tällä hetkellä. Myöhemmin julkaistavassa toisessa osassa selvittelen, millä selätetään asiakas- ja potilasjärjestelmän (APTJ) käytettävyyshaasteet.

31.3.2020 16.44

Una Oy julkaisi pari päivää sitten Hanna Pohjosen kirjoittaman blogin OpenEHR:n autuudesta.

18.3.2020 17.31

Viulu-vertauksen lainasin edesmenneen sote-vaikuttajan Kimmo Lepon historiakirjoituksesta ”Kansanterveystyön ja terveyskeskusten historiaa” (2011). Tämä liittyy olennaiseen soten murrokseen, jossa kunnat saivat merkittävän vallan. Kuntien halu päästä päättämään asioista keskusjohtoisuuden sijaan johti normien purkuun ja suunnittelujärjestelmän alasajoon. Tätä ajankohtaa ennen kehitettiin keskusjohtoisesti ensin sairaalalaitosta ja sittemmin terveyskeskusverkkoa.

11.3.2020 12.59

Pietarsaarelainen Oy Abilita Ab, helsinkiläisturkulainen Citrus Solutions Oy ja pietarilainen SP.ARM ovat perustaneet yhteisyrityksen. QMS Nordic Oy tarjoaa uuden sukupolven digitaalisen palvelun, jossa on yhdistetty Suomen olosuhteisiin mukautettu asiakas- ja potilastietojärjestelmä ja HIMSS-sertifioitu teknologiaratkaisu Pietarista.

9.3.2020 13.48

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät ovat tunnetusti tiensä päässä. Soteuudistus tuo monenlaisia haasteita ja mahdollisuuksia toimintojen uudistamiseen digitalisaatiota hyväksi käyttäen. Samaan aikaan uudet avoimet ja yhteentoimivat toimintamallit nostavat päätään perinteisesti hyvin jähmeässä ja tietosuojaltaan tiukasti säädellyssä sotessakin.

9.3.2020 11.29

Abilita tavoittelee isompia sote-tietojärjestelmäkauppoja – pietarsaarelaisyritys hakee vipuvoimaa yhteistyöllä pietarilaisen ja helsinkiläisen toimijan kanssa

6.3.2020 14.13

QMS Nordic tuo oman ratkaisunsa soten tietojärjestelmähaasteisiin julki Profession Tulevaisuuden Sairaala -tapahtumassa 2.-3.9.

Esittelemme qMS-ratkaisuamme tapahtumassa kiinnosteneille ja kerromme asiakkaamme kertomana, millainen projekti on HIMSS-sertifioinnin saavuttaminen ja mitä hyötyjä se tuo organisaatiolle. Aiheesta on kertomassa CMIO Mikhael Bakhtin Pietarin säteilyturvallisuuden ja ensiavun keskussairaalasta.